De Schotse schrijver en vrijmetselaar Robert Louis Stevenson (1850 - 1894) ondernam in 1878 een voettocht van Le Monastier-sur-Gazeille naar Saint-Jean-du-Gard. Hij maakte deze reis ondermeer om een ongelukkige liefde te vergeten, maar als protestant was hij ook geïntrigeerd door de Cévennes, de streek waar zich in 1702-1704 “la guerre des Camisards” afspeelde, de verzetsstrijd van de protestanten tegen de katholieke onderdrukking. Hij hield een dagboek bij en bewerkte dit later tot een novelle “Travels with a donkey in the Cevennes”.

Op 22 september 1878 vertrekt Robert Louis Stevenson, die later o.a. Schateiland en Dr. Jekyll en Mr. Hyde schreef, te voet vanuit Monastier-sur-Gazeille (Haute-Loire) om samen met zijn ezel Modestine een wandeltocht van 12 dagen te maken waarin hij 220 km aflegt. Na veel avonturen komt hij aan in Saint-Jean-du-Gard.


https://gr70-stevenson.com/nl/route.htm

Antoinette dans les Cévennes.


Deze vrolijke film vertelt van Antoinette en haar wel zeer eigenwijze reisgenoot Patrick:

« Antoinette wacht al maandenlang op de zomer en de belofte van een romantisch weekje met haar geliefde, Vladimir.


Maar wanneer deze hun vakantie afblaast om met zijn vrouw en dochter in de Cevennen te gaan trekken, moet Antoinette niet lang nadenken: ze gaat hem achterna! Eenmaal aangekomen wacht echter geen Vladimir, maar enkel Patrick: een koppige ezel die haar zal vergezellen op haar bijzondere onderneming. »

De (inter)nationale reacties spreken van een echte feelgood-film, en dit met onze ezelvrienden de hoofdrol! We ontdekken er het plezier (en de perikelen als beginner) om in de natuur te trekken op ‘ezelspas’, wanneer de band ontstaat tussen dier en mens, en we leren onderweg ook op een ludieke manier een aantal zaken over deze zeer speciale reisgezellen.